• arm5
  • arm7
  • arm2
  • arm6
  • arm1
  • arm4
  • arm33

Wat is Armenië voor land en waar ligt het?

Armenië wordt nogal eens verward met Roemenië, maar het ligt veel verder naar het oosten, ten oosten van Turkije en boven Iran. Sinds de oorlog met Turkije van een eeuw geleden is het land nog maar zo groot als Nederland. Ooit was het veel groter en lag de beroemde Bijbelse berg Ararat in Armenië. De berg waar Noach met zijn ark zou zijn gestrand, is overal vandaan zichtbaar en dat maakt het voor de Armeniërs des te pijnlijker dat hun Ararat niet meer in hun land ligt.

Tot 1995 was Armenië onderdeel van de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van het Sovjetrijk in 1991, was het armoe troef. Toen Maria Goris er in 1995 aankwam, was alles donker en duister, zelfs het vliegveld. Er was geen enkele kleur. Alles was grauw en grijs. Armenië, dat zich door de eeuwen heen als klein christelijk land altijd even kunnen handhaven in een niet al te vriendelijke regio, heeft zich daarna snel ontwikkeld. Het welvaartsniveau is zeker de laatste acht jaar sterk toegenomen.

Maar door het wegvallen van het sociale vangnet uit de communistische tijd profiteert niet iedereen mee van de welvaart. Ouderen, zieken en mensen met een handicap moeten het zelf maar zien uit te zoeken. Juist op die groepen richten Little Bridge en Maria Goris zich.

Armenië heeft geen natuurlijke hulpbronnen en moet het vooral hebben van dienstverlening en toenemend toerisme. In grote delen van het land is de werkloosheid groot. Veel mensen zoeken hun heil in Rusland en andere voormalige Sovjetlanden. Sinds de oorlog met Turkije rond 1915 zijn heel veel Armeniërs naar het buitenland gegaan. In het land zelf wonen drie miljoen mensen van wie de helft in de (grotendeels) moderne en bruisende hoofdstad Jerevan. Buiten de grote stad lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Vooral het noorden van het land is arm. 

Help ons!

Wilt u de Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië steunen, maak dan gebruik van rekeningnummer NL 78 RABO 01 09 23 69 47 ten name van Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië. Voor verdere informatie kunt u met ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


U kunt nu ook direct overmaken via

 

Onze stichting is ANBI-goedgekeurd, wat betekent dat giften financieel aftrekbaar zijn.