‘Pijnackernaren’ brengen voedselpakketten rond

‘Pijnackernaren’ in actie voor Armenië? Dat is een heel betrekkelijk begrip. Er zijn begin deze week vijf mensen afgereisd naar Armenië om daar de hulporganisatie Little Bridge te helpen met het rondbrengen van voedselpakketten.

Er is zegge en schrijve één Pijnackernaar bij: Henny Bos, die voor het eerst mee is op winterreis en zwaar onder de indruk is. Verder is onze Piet van Daalen van de partij. Die woont tegenwoordig in Zoetermeer. Hij heeft twee kleinzoons van 15 en 18 uit Veenendaal bij zich: Pieter en Stijn. Verder is Marry Vink uit Nootdorp mee. Zij is medewerkster van Kringloopwinkel De Wisselbeker in Nootdorp, die 2.500 euro heeft geschonken voor de jaarlijkse Voedselpakkettenactie.

Henny Bos appt dat die actie heel hard nodig is. De winter is ijzig koud in Armenië en duurt vele maanden. Het is puur overleven. Het vijftal is in twee groepen verdeeld en bezorgt de pakketten tot in de verste uithoeken van het land.

Henny Bos beschrijft gevallen van oude mensen van over de 80 die hoog in een flat wonen en met versleten knieën en een kromme zere rug tig trappen op en af moeten. Ze hebben niets en moeten voor een zieke vrouw zorgen die aan bed gekluisterd is of voor een verstandelijk gehandicapte dochter.

Maria Goris en haar collega’s van Little Bridge zijn niet alleen afhankelijk van de giften uit Pijnacker: voor de voedsel- en houtpakketten is dat ieder jaar rond de 12.500 euro. Ze krijgt ook giften van andere organisaties. Het uitdelen van de pakketten is een grote logistieke operatie. Ze gaat tot de verste uithoeken en komt aan adressen via sociale diensten en kerken.

Henny Bos schrijft dat een houdbaar voedselpakket ter waarde van 40 euro heel hard nodig is bij veel mensen. En hij schrijft dat de dankbaarheid van de mensen enorm is. Dat er toch nog iets of iemand in de wereld is die jou een ‘cadeautje’ komt brengen in al je schamelheid is misschien nog wel belangrijker dan het pakket zelf.