Projecten 2021/2022

 

Aardbeien doen het nu heel goed

Little Bridge is in 2021 begonnen met het ondersteunen van beginnende aardbeienkwekers. Vorig jaar wilde het nog niet zo goed lukken, maar door veranderingen in de aanpak van de teelt, gaat het dit jaar heel goed.

De kwekers liepen net zo te stralen als hun zomerkoninkjes die ze ons lieten proeven. Ze waren heerlijk fris en zoet. We hadden drie kwekers in ons gezelschap en die wilden natuurlijk het naadje van de kous weten. De heren kwekers uit Pijnacker liepen goedkeurend te knikken terwijl ze toch best kritisch zijn. Ze vonden dat de planten er prima bij stonden en dat de telers ook voor een goede aanpak van de teelt hadden gekozen. De aardbeien worden of buiten gekweekt of in plastic kassen, op kokosmatten, zodat de planten een ideale voedingsmix krijgen.

De aardbeien worden verkocht in een nabijgelegen stadje en leveren een goede prijs op. Het is voor de Armeniërs iets nieuws en zeker als gewoon heel lekker zijn dan moet het lukken. Echt mooi om het enthousiasme en de trots van het kwekersechtpaar van dichtbij te zien.

Groot feest in Berdavan

Op de eerste dag van de reis, maandag 12 september, was het meteen feestvieren geblazen. In de avonduren kwamen we aan in het stadje Berdavan, niet ver van de grens met Azerbeidzjan.

Het culturele dorpshuis is daar met steun van een niet nader te noemen stichting helemaal verbouwd en opgeknapt. De boeken van de bibliotheek blijven weer droog, in de diverse ruimten vinden allerlei ontmoetingen en samenkomsten plaats en in het grote theater wordt toneel gespeeld en muziek gemaakt voor een heel groot publiek. Het is een theaterzaal die ze in Pijnacker nog maar moeten zien te realiseren. Er is plaats voor meer mensen dan in CulturA & Zo in Nootdorp. Het Culturele Huis heeft een regiofunctie.

De muziek- en dansshow was niet in de grote zaal maar in de eveneens omvangrijke hal waar de akoestiek prima bleek. Uiteindelijk gingen de voetjes van de vloer en was het groot feest. Tilly en Herman van Bussel van de financierende stichting vonden het prachtig om het helemaal af te zien en ook om te ervaren hoe veel plezier de cultuurminnende Armeniërs er aan beleven!

Groot waterproject voor druiventeelt

In de coronajaren ging het werk van Little Bridge grotendeels gewoon door. Zo werd in het dorp Azatamut een groot irrigatieproject gerealiseerd waar zowel kleine kwekers als grotere druivenkwekers gebruik van maken.

Bij dit project waren veel meer financiers van de partij en leverde Little Bridge een bescheiden maar toch heel belangrijke bijdrage. We bezoeken samen met wat kwekers en de lokale autoriteiten het druivengebied. We zien hoe het systeem in elkaar zit. Een oudere kweker draait symbolisch de kraan open. Er staat geen druk op de leiding. De oogst is namelijk aanstaande en dan mogen de kwekers van hun afnemers geen water meer geven omdat dit ten koste zou gaan van het suikergehalte in de druiven.

Grote drinkwaterprojecten

In het stadje Achuryan bij Gyumri bezochten we twee grote waterprojecten. Een van de projecten is al uitgevoerd, namelijk in het dorpje Basen.

Voor het tweede project in Hovit hebben we onze bijdrage tijdelijk opgeschort vanwege de inflatie en de ongelukkige wisselkoersontwikkeling. De burgemeester heeft echter zijn nek uitgestoken en is toch alvast van start gegaan met het project, omdat de regering met het oog op verlopende subsidies eiste dat het project dit jaar van start moest gaan.

In het dorpje Basen is zeven kilometer asbesthoudende waterleiding vervangen door een nieuwe leiding zodat de 1.800 inwoners van het dorp 24 uur per dag over goed drinkwater kunnen beschikken. Het gaat om drinkwater en om irrigatiewater waarmee de landbouw een stevige impuls krijgt.

De burgemeester en zijn mensen leggen met veel enthousiasme uit hoe het systeem in elkaar steekt met gesloten leidingen, open bakken, reservoirs en pompstations. Een flinke excursie al met al tot hoog in de bergen. Wilde Ganzen heeft dit project financieel mogelijk helpen maken.

Vernieuwd kindertehuis in Nor Kharberd ziet er nog steeds prachtig uit

In een kindertehuis in Nor Kharberd, niet ver van Jerevan, is jaren geleden een complete vleugel van een kindertehuis gerenoveerd. We bezoeken de gerenoveerde vleugel en die verkeert nog in perfecte staat.

De lichamelijk en verstandelijk soms zeer gehandicapte kinderen oogden stabiel en gelukkig. Een jongetje in een rolstoel probeerde zo hard mogelijk op ons in te rijden en had de grootste lol toen hij Henny Bos stevig bij zijn oren kon grijpen.

Het tehuis is het enige in zijn soort in Armenië. Vroeger was een gehandicapt kind een schande en werden deze kinderen zelfs voor de buren nog buiten beeld gehouden. De laatste jaren komt er meer aandacht voor en neemt het besef toe dat je juist in de eerste vijf levensjaren nog veel kunt doen om de beperking te beperken.

Net als in Nederland worden ook in Armenië kinderen met beperkingen en leerstoornissen zo veel mogelijk binnen de school geholpen met de vereiste therapie. De deskundigheid neemt toe. In het tehuis kunnen de 230 kinderen en jongeren schilderen, houtbewerken en keramiek maken.

Er zijn kinderen die niet kunnen praten maar zich uiten door wat ze vanuit hun eigen creativiteit maken. Het tehuis beschikt ook over paarden waar de kinderen in het kader van therapie op rijden onder begeleiding. Echt een heel bemoedigend bezoek.

   

Nieuwe daken voor huizen in dorpen bij Spitak

Soms is een programmadag te overladen om alle geplande projecten te bezoeken. Zo kunnen we helaas aan het eind van een dag niet meer naar Spitak om de nieuwe daken van woningen met eigen ogen te zien. Gelukkig hebben we de foto’s nog!