Concreet ontwikkelingswerk: onderwijs, water en sociale ondersteuning

Met de gelden voor Zimbabwe wordt ontwikkelingswerk ondersteund via onder anderen de zogeheten Yellow Bus Trust die officieel is geregistreerd.
Daarna zijn we vertrokken naar de Marikopo Secondary School en Marikopo ECD. We hebben wat bibliotheken afgezet op de middelbare school, en wat speelgoed, lesmateriaal en boeken bij de ECD. Ik was zo blij om het knutselwerk te zien dat de leraren met hun jonge leerlingen bezig waren. Bedankt aan alle beschermers van Innovate Gym die kleurpotloden, potloden, speelgoed en boeken hebben bewezen. Ook bedankt aan Big Sky voor het delen van wat speelgoed en boeken die ze hebben verzameld.
Eindelijk naar Kandava Secondary. Hier hebben we oefeningboeken, balieboeken en pennen afgezet. Hopelijk hebben de Formulier 3 en 4 elk minstens één boek en een pen. Ik wil graag Veronique Wakerley, Medina Abdulla en Henny Bos bedanken voor hun bijdragen. Ik wil Sophie Christianens ook bedanken voor het verrichten van het tolken en Heidi Visagie voor het organiseren van de reis van Henny en Sophie. We sloten de dag af met een lunch met drie van de Trustees.
De Yellow Bus Trust is erg druk geweest, dank zij God, want dat is duidelijk wat we willen zijn. Henny Bos en zijn kleindochter Sophie, zijn net bij Zimbabwe uit Holland geweest. Hennie komt uit naar Chegutu sinds eind jaren ‘ 1990 en heeft zowel geld als materialen gedoneerd aan plattelandsscholen. Hij heeft ons heel vrijgevig wat geld geschonken, en was geïnteresseerd om te zien hoe we die fondsen en scholen gebruiken waar we in werken, dus vrijdag gaven we hem de Grand Tour!! We begonnen in Epworth, bij de Eastview backgarden school.

 

Die is opgericht met het doel om hulp te verlenen aan onderwijzers en leerlingen in plattelandsregeringsscholen. De scholen hebben geen leermateriaal of handboeken voor de studenten en onderwijzers en vaak ook maar heel beperkt toegang tot internet.
De meeste scholen hebben geen elektriciteit wat alternatieve onderwijsmethoden belemmert zoals het gebruik van projectors en dergelijke. Het gaat dus om heel praktische ondersteuning. Er is ook een bibliotheekbus die bedoeld is om kinderen te stimuleren om meer en beter te leren lezen.

Dohozo school bij Kwekerij De Rus in Chugutu.

. .

Daarnaast is ook een verzorgingshuis ‘Greenway’ voor ouderen ondersteund. Daar is met geld uit Nederland onder meer de waterleiding vernieuwd.

 

Verder is er ook een project van Theunis Botha om mensen weer in het goede spoor te krijgen.