Projecten in 2020

 

Hier een kort overzicht van de verschillende projecten die Little Bridge in 2020 heeft kunnen realiseren ondanks de beperkingen van corona en de oorlog met buurland Azerbeidzjan. U vindt deze berichtgeving ook in de Nieuwsbrief die elders op deze site te vinden en te downloaden is.

Schapen voor berggezinnen

Met de 1.700 euro van de collecte van de jaarlijkse oecumenische viering in Pijnacker hebben twaalf arme gezinnen in twee dorpen in de buitengewesten van Armenië ieder twee schapen gekregen om daarmee hun huishoudinkomen te vergroten.

De inkomsten van deze gezinnen zijn schamel en het hebben van schapen betekent dat ze melk hebben en straks wol. En als het even mee zit, krijgen de schapen lammen en kunnen deze gezinnen zo hun veestapeltje uitbreiden.

 

Aardbeienteelt in Armenië

Mogelijk gemaakt door de Rotary Pijnacker Nootdorp en de Wisselbeker uit Nootdorp.
Verder is er een aardbeienkweekproject in plastic kassen ontwikkeld. In diverse dorpen ondersteunt Little Bridge kleine kwekers met ‘overdekking’ waarbij over ijzeren bogen een soort plastic wordt gespannen.

De spullen waren gereed voor meerdere kwekers maar uiteindelijk heeft alleen kweker Sargis uit het dorp Verin Tsaghkaber het kasje daadwerkelijk al geïnstalleerd.
Door het langdurig goede weer besloten diverse kwekers nog even te wachten en daarbij was er ook stagnatie doordat veel mannen tot de militaire dienst waren geroepen vanwege het conflict met Azerbeidzjan. Wordt vervolgd dus dit project!

 

Waterproject in Ayrcq afgerond

Ondanks de oorlogsomstandigheden rondom het stadje Vardenis kon in oktober een waterproject worden afgerond. Dat was een hele klus aangezien een deel van het werk op 2.000 meter hoogte moest worden uitgevoerd.

Er is een nieuwe pijpleiding van 8.000 meter ingegraven en alle bijbehorende installaties zijn vernieuwd, met als gevolg dat de enkele honderden inwoners van het dorp weer 24 uur per dag over stromend water van goede kwaliteit beschikken. De oude installatie stamde uit de jaren vijftig en mankeerde van alles.

De mensen in het dorp en hun leiders zijn heel blij dat het werk toch nog voor de winter kon worden afgerond. Door de lange vorige winter, door corona en door de schermutselingen in het gebied was er steeds wel enige vertraging qua planning, maar door de grote inzet van heel veel mensen is de klus bijtijds geklaard.

Het project is financieel ondersteund door de Stichting Carolus Gulden in Leiden die ons al vele jaren steunt en ook Wilde Ganzen heeft geparticipeerd in dit project.

 

 

Irrigatieprojecten

Little Bridge is met steun van onze stichting en de Wilde Ganzen op diverse plekken in Armenie bezig met irrigatieprojecten ter stimulering van de landbouw.

Deze projecten betreffen diverse dorpen in de grensstreek Tavush. Daar zijn de voorbereidingen en de werkzaamheden gestagneerd als gevolg van het conflict met Azerbeidzjan over Nagorno Karabach.

In het plaatsje Berd kon daardoor nog geen start worden gemaakt. In het dorpje Paravakar kon het werk wel doorgaan.