Heel even verruilde Marry Vink-De Bruijn uit Pijnacker Kringloopwinkel De Wisselbeker in Nootdorp voor het verre Armenië. Met Henny Bos, Piet van Daalen en twee kleinzoons van Piet reisde Marry onlangs via Moskou naar Armenië om daar mee te helpen met het samenstellen en ronddelen van voedselpakketten. Diep onder de indruk van wat ze daar allemaal aan ellende zag, keerde ze vijf dagen laten weer terug in Nederland. “Zondag na de terugkomst op zaterdagavond werd ik wakker met knallende koppijn.”

Dat zal best te maken hebben gehad met de vele indrukken die je daar in korte tijd opdoet en de verwerking daarvan. De beelden die ze live zag, kende Marry eigenlijk alleen van het tv-programma Max Maakt Mogelijk. Max zoomt dan ook vaak in op Oost-Europese ellende. Moldavië is een land waar de zender vaak opnames maakt. “Als je terug komt in je eigen huis, dan is het eerste wat je denkt: wat moet ik met al die luxe. Het is ongelooflijk wat wij allemaal hebben in vergelijking met veel mensen daar in Armenië”, zegt Marry een zaterdag later achter de balie van De Wisselbeker waar ze al een jaar of tien meerdere dagen of dagdelen per week actief is. De Wisselbeker ondersteunt ‘Pijnackernaren Helpen Armenië’ al een aantal jaar met 5.000 euro per jaar en kwam nu over de brug met een extra gift van 2.500 euro voor de Voedselpakkettenactie. Dat geld was beschikbaar omdat een andere bestemming was weggevallen. Bij de zomerreis van de Armeniëgangers waren Plony Holierhoek en Nel van der Kraan al eens mee gegaan en nu wilde Marry Vink wel eens van dichtbij ervaren hoe het daar is. ‘Pijnackernaren Helpen Armenië’ ondersteunt de organisatie Little Bridge in Armenië. Deze kleinschalige organisatie richt zich vooral op structurele ontwikkeling en verbetering via het opknappen van scholen, de aankoop van landbouwmachines voor coöperaties, waterleiding voor drinkwater en irrigatie, enzovoort. Maar, in de zomer is er altijd een actie voor schoolspullen zodat ook de armste kinderen naar school kunnen en in de winter is er steevast een voedselpakkettenuitdeelactie. Tot in alle uithoeken van het land krijgen arme gezinnen een houdbaar pakket ter waarde van 40 euro. Via sociale diensten en kerken bereikt Maria Goris van Little Bridge de verste plekken en de hoogste flat-etages, veelal zonder lift. Daarmee zijn we meteen bij de grootste indrukken die Marry Vink heeft opgedaan. Een man van in de negentig verzorgde een spastische bedgebonden dochter van 57. “Die man was zelf zo krom dat hij met zijn neus ongeveer de stok raakte waarmee hij iedere keer tachtig traptreden op moest in de grauwgrijze flat waar ze woonden. Hij kon nauwelijks lopen, laat staan traplopen, maar moest wel regelmatig naar beneden en weer omhoog, bijvoorbeeld om een boodschap te doen of om medicijnen te halen voor zijn dochter. En zo zijn er door de dag heen verschillende situaties die heel schrijnend en ellendig zijn.” Aan de hand van foto’s die ze met haar telefoon heeft gemaakt, vertelt Marry over haar ervaringen in Armenië. Ze laat een foto zien van een overleden soldaat, die gewoon doodgevroren is bij de bewaking van de grens met Azerbeidzjan. Dat soort narigheid. Gezinnen waar de moeder er alleen voor staat bij het groot brengen van de kinderen omdat de echtgenoot in een ver land ging werken en niet meer terugkeerde. En zo gaat ze nog een tijdje door. Marry is blij dat ze er geweest is en dat ze heeft gezien waarvoor zij en haar vele collega’s bezig zijn met allerhande gebruikte spullen in De Wisselbeker. Anderzijds was het wel een cultuurshock om weer terug te komen in Nederland. “Je bent geneigd om alles weg te doen, maar aan de andere kant heb je veel spullen waar een bepaalde herinnering aan verbonden is, aan je oma of aan je moeder.” Ze heeft ook wel lol gehad. Henny Bos haalt altijd wel wat uit en dus nam ze plaats op de stoel van een burgemeester en ging ze op de foto met politiemannen met poncho. “Je vraagt je af hoe dat moet als ze hun wapen ineens nodig hebben.” (SO)