Hoe help je een arm Armeens gezin vooruit?

De opbrengst van de Haringparty die dinsdag 18 juni wordt gehouden, willen we besteden aan enkele gezinnen die erg geholpen zijn met een kalfje. Hieronder beschrijven we twee gezinnen die daarvoor in aanmerking komen.

Gezin 1

Vardges Hovhanyan is 45 jaar en getrouwd met Tamara Harutunyan (41). Ze hebben samen drie kinderen en wonen in dorp Torfavan.
De oudste dochter Manik is getrouwd en woont in een ander dorp in de Gegharkunik-provincie en heeft inmiddels twee kinderen. Mari is negentien jaar en bezoekt de laatste klas van de algemene school in Vanevan, een dorp bij Torfavan. Zoon Gevorg zit in de tiende klas. Vardges werkt in het landbouwseizoen op de velden van andere mensen, omdat hij zelf de beschikking heeft over heel weinig grond. Bij het huis heeft hij nog 2.500 meter grond waarop hij aardappelen verbouwt. Hij pacht 5.000 meter grond en daarop verbouwt hij graan. Zijn gehele bezit is een heel oud huis dat hoognodig gerepareerd dient te worden omdat er grote scheuren in de muren zichtbaar zijn. Hij heeft vier schapen. Die heeft hij in februari ontvangen. Het huis is een armzalig gebeuren zonder keuken en badkamer.

Gezin 2

Armen Mirzoryan is 43 jaar en pas laat getrouwd omdat de leefomstandigheden niet gunstig waren om te trouwen.
}Hij is sinds kort met Arevik Borsgheyan getrouwd en ze hebben inmiddels een zoontje, David van vier maanden. Moeder Gretha is zeventig jaar oud en haar pensioentje is niet toereikend voor haar levenshonderhoud. Armens vader is in 2015 overleden. Hij heeft van zijn vader een beetje het bouwvakkerswerk geleerd en kan in deze sector werken indien de gelegenheid zich voordoet. Veel werkloze mannen proberen hun geluk te vinden in de bouw, zodat er uiteindelijk niet te veel werk voor dit soort mensen voorhanden is. Hij heeft inmiddels enkele muren gerestaureerd. Verder bezit hij vier schapen, vier  lammetjes en vijftien kippen. Hij heeft voor eigen gebruik 1.800 meter land ter beschikking bij het huis. Hij pacht in totaal 9.000 meter grond waarop hij van alles verbouwt. Voor Vardges en Armen zou het geweldig zijn indien we hen aan een kalfje kunnen helpen. Ze kunnen het kalf laten uitgroeien tot een koe die melk geeft en nadien mogelijk zelf ook weer een kalfje krijgt. De stierkalfjes zouden kunnen worden vetgemest voor de slacht. Beide hebben de beschikking over een schuurtje. In de zomer weiden ze de dieren in de bergen en het hooi wordt in de omgeving bijeengehaald. Per kalfje zijn de kosten: 450 euro.