Met Tigran Balayan, ambassadeur voor Armenië in Nederland, hebben we woensdag 11 maart Bloemenveiling FloraHolland bezocht. We kregen een rondleiding van bestuurder Jack Goossens, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de veiling.
De ambitieuze ambassadeur stelde tijdens de rondgang door de veiling tal van vragen. Hij was onder de indruk van het veilsysteem en de intelligente logistiek van het totale proces bij de veiling. Dat wordt overigens steeds digitaler. Binnenkort komen er geen karren met planten en bloemen voor de klok. Ook nu al wordt voor een groot deel gewerkt met foto’s van de aangevoerde en te veilen bloemen en planten.
Woensdag 11 maart was overigens een van de laatste dagen dat er het relatief normaal aan toe ging op de veiling. Snel daarna stortte de handel in elkaar. Er werd nog maar dertig procent van de aanvoer geveild en ook daarvan draaide een flink deel door. Bijna niemand koopt nog bloemen in deze barre Coronatijden en de grenzen zijn gesloten. Voor de kwekers en ook voor alle aanverwante bedrijven zijn het moeilijke tijden.
Nog even terug naar de ambassadeur: hij is vooral bezig om de economie in zijn eigen land te stimuleren en wees andermaal op de mogelijkheden die Armenië heeft als doorvoerland zonder heffingen en sancties naar onder meer Rusland. Jack Goossens toonde daarvoor veel belangstelling maar de kweker/veilingbestuurder heeft nu even andere zorgen.