In januari was in de RK Joannes de Dooperkerk de jaarlijkse oecumenische viering. Een prachtige volle kerk beleefde een mooie gevarieerde viering.

De Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië (SPHA) mocht ‘het goede doel’ van de collecte zijn. De collecte leverde het mooie bedrag op van 1.700 euro inclusief bepaalde ‘neveninkomsten’ .

Het geld is besteed aan een schapenproject. Twaalf arme gezinnen in twee dorpen in de buitengewesten van Armenië hebben meteen na het opheffen van de lockdown ieder twee schapen gekregen om daarmee hun huishoudinkomen te vergroten.

De inkomsten van deze gezinnen zijn schamel en het hebben van schapen betekent dat ze melk hebben en straks wol. En als het even mee zit, krijgen de schapen lammen en kunnen deze gezinnen zo hun veestapeltje uitbreiden.

Jaren geleden was de opbrengst van de Veertigdagentijdactie van de PKN-kerken in Pijnacker en Delfgauw bedoeld voor de actie Dram voor een Lam. De dram is de munteenheid in Armenië. Eén euro is 525 dram. Ook toen zijn arme gezinnen in dorpen met weinig geld maar met veel gras, voorzien van een paar jonge schapen.

We zijn tijdens onze jaarlijks projectreis gaan kijken wat de nieuwe schapenboertjes ervan gemaakt hadden. Sommige waren er serieus mee aan de slag gegaan en hadden intussen vijf of zes schapen in bezit. Andere ‘boertjes’ maakten er wat minder van, maar dat hou je altijd. De parabel van de talenten is ook hier van toepassing.

Hoe dan ook: Maria Goris meldt dat blije mensen met stralende gezichten de schapen hebben ontvangen en dat ze ermee aan de gang zijn gegaan. Geen geld, wel gras; dat biedt mogelijkheden om er wat van te maken.