Nee, het is zeker niet de bedoeling van Ammerlaan The Green Innovator om de indruk te wekken dat ze zich mogelijk zouden gaan vestigen in Armenië. “We hebben het druk genoeg om hier in Pijnacker alles goed georganiseerd te krijgen.”

Maar Leon vindt het altijd wel boeiend om met mensen van gedachten te wisselen over van alles. Ambassadeur Tigran Balayan bracht begin 2020 op een vroege morgen een bezoek aan Bloemenveiling FloraHolland  en eerder was hij al te gast bij het groene plantenbedrijf van Leon en Menno Ammerlaan aan de Nootdorpseweg in Pijnacker om daar de teelt en de planten te zien. En ook het aardwarmtesysteem waarmee Ammerlaan het bedrijf en de planten op temperatuur houdt.

Ambassadeur Tigran Balayan ziet het vooral als zijn missie zijn land Armenië te promoten als interessante vestigingslocatie voor westerse bedrijven. Hij wijst dan vooral op de probleemloze toegang vanuit Armenië naar buurland Iran en ook naar Rusland waar Armenië vanuit het verleden goede banden mee onderhoudt.

Toen vorig jaar een conflict uitbrak met buurland Azerbeidzjan over de Armeense enclave Nagorno Karabach – een betwist stuk Armenië dat binnen Azerbeidzjan gelegen is –  was het aan het ingrijpen van Rusland te danken dat Karabach niet volledig werd overlopen door Azerbeidzjan dat militair veel sterker was vanwege steun vanuit Turkije.

Het leidde tot een wapenstilstand die omstreden is in Armenië. Een deel van het volk vindt dat premier Pasjinian te snel akkoord is gegaan met het bestand en het verlies van gebiedsdelen en een ander deel steunt hem juist, omdat Karabach anders volledig verloren was gegaan.

Tegenstanders proberen de premier weg te krijgen en onlangs bemoeide ook het leger zich ermee met als gevolg grote demonstraties voor en tegen in de hoofdstad Jerevan. Ook de premier zelf – een voormalige journalist die vooral de corruptie aan de kaak stelde – liep zelf ook mee.

Armenië was zoals veel voormalige Sovjet-landen na de ontmanteling van de Sovjet-Unie uitgegroeid tot een corrupt land waar ‘macht en bezit’ elkaar het balletje toe spelen. Pasjinian wilde die corruptie meteen hard aanpakken toen hij enkele jaren geleden premier werd, maar ‘de oude krachten’ die hun posities bedreigd zagen, hebben er natuurlijk belang bij dat Pasjinian het veld ruimt.

Er is dus wel van alles aan de hand in Armenië. Ook de Karabachzaak is nog lang niet opgelost. Er is een bestand dat door de Russen wordt bewaakt maar er is nog geen vredesakkoord en dat zal ook lastig blijven. Armenië en Azerbeidzjan claimen allebei de enclave.

Terug naar de ambassadeur die toch onverdroten doorgaat om zijn land in het westen te promoten als veilig en verantwoord vestigingsland. Leo Ammerlaan vond het heel boeiend om daarover van gedachten te wisselen met de ambassadeur, maar daar blijft het toch nog even bij.

“Wij hebben hier in Pijnacker onze handen vol. Gelukkig gaat het heel goed: er is ontzettend veel vraag naar planten, dus het loopt prima en ook het aardwarmtesysteem waarmee we ons eigen bedrijf en heel veel andere afnemers van duurzame energie voorzien, draait uitstekend. Dus we richten ons helemaal op Pijnacker en gaan niet meteen naar Armenië. Dan zou ik toch eerst eens meer van het land willen weten en zien. Zelf ben ik er nog nooit geweest.”

Mooi moment wellicht voor Leon om ‘après-corona’ daar eens een weekje rond te gaan kijken, zoals wij Armenië-gangers dat al vanaf 2005 bijna jaarlijks doen!

Actie

Armenië is dit jaar in de nieuwe vorm dertig jaar zelfstandig, los van de Sovjet-Unie. Binnen bepaalde grenzen wordt dat gevierd. In het kader daarvan is ambassadeur Tigran Balayan bezig met ‘bepaalde voorbereidingen’ waar ook Leon Ammerlaan een rolletje in speelt. Verder zeggen we nog even niks!