Op zondag 7 mei is in de PKN-kerken van Pijnacker en Delfgauw een collecte voor het hulp- en ontwikkelingswerk in Armenië. Deze keer is gekozen voor enkele microkredieten.

Relatief arme maar wel ondernemende gezinnen krijgen een startkapitaal waarmee ze de mogelijkheid hebben om te investeren. De Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië werkt graag mee aan dit soort projecten, omdat ze mensen in staat stellen om zelf de eigen situatie te verbeteren.

In het verleden hebben de PKN-kerken meegewerkt aan de actie Dram voor een Lam. De dram is de munteenheid in Armenië en de actie was gericht op een schapenproject.
Nu gaat het onder meer om kippen en konijnen.

Intussen zijn de betrokken families al in het bezit van kippen en konijnen. Het gaat hier dus om financiering achteraf. Op 30 maart heeft Maria Goris van Little Bridge, de ontwikkelorganisatie in Armenië, de konijnen en de kippen gedistribueerd.

Er zijn bijvoorbeeld elf moederkonijnen van het ras California) en één mannetjeskonijn verstrekt aan heer Nver Divanyan in dorp Pokr Marik. Hij heeft de ruimte opgeknapt en ervoor gezorgd dat er konijnenhokken aanwezig waren. Met de konijnen hoopt Nver extra inkomen te genereren voor het gezin. Ze hebben drie dochters en zijn vrouw verwacht in de maand juni een jongetje.

In dorp Geghasar heeft Maria Goris met haar medewerkers tweehonderd kippen verstrekt aan de heer Vazken. Hier was de vloer met hooi bestrooid zodat ze de kippen konden ontvangen. Ze gaan gaasafrastering aanbrengen zodat de kippen in de buitenlucht kunnen verblijven. Vazken heeft voorheen in Rusland gewerkt maar wil nu graag in Armenië blijven. Hij heeft samen met zijn vrouw drie kinderen en woont in het huis van zijn vader die anderhalf jaar terug is overleden.

Een week eerder zijn drie families in het dorp Geghamabak voorzien van schapen. Elke familie zeven stuks. Een van de families heeft vorig jaar september hun zoon verloren bij gevechten rondom de enclave Karabach. Geghambak is een zeer arm grensdorp.

In totaal heeft Pijnackernaren Helpen Armenië 15.000 euro beschikbaar gesteld voor in totaal zes projecten. Gemiddeld gaat het dus om 2.500 euro per project ter financiering van de aankoop van de dieren en alle bijkomende kosten zoals hokken en diervoeders. Een gedeeltelijke terugbetaling gaat in natura. De kippenhouder geeft bijvoorbeeld een jaar lang eieren aan een kleuterschool en de konijnenfokker schenkt konijnen waarmee een volgende fokker mee aan de gang kan.

Net als in Nederland is ook in Armenië de inflatie aanzienlijk. Verder is de wisselkoers sinds vorig jaar tamelijk ongunstig: jarenlang kreeg je rond de 500 dram voor een euro en nu nog 350. ‘We’ hebben dus meer euro’s nodig voor meer drammen.

Als Stichting Pijnackenaren Helpen Armenië zijn we de PKN-kerken heel dankbaar dat we als collectedoel mogen dienen!