Twee maanden geleden viel in 24 uur de Armeense enclave Nagorno-Karabach, een ‘landeiland’ in buurland Azerbeidzjan, waar 120.000 Armeniërs woonden.

Al meer dan dertig jaar was er strijd tussen Armenië en Azerbeidzjan over welk land recht had op Nagorno-Karabach. Het hoort bij ons, zeiden beide landen. Rond 1990 won Armenië de oorlog. Dertig jaar was er een gewapende vrede totdat in 2020 Azerbeidzjan de aanval opende en sterker bleek dan Armenië. Poetin voorkwam toen dat de enclave viel, maar eind september dit jaar gebeurde dat alsnog. Meer dan 100.000 inwoners van Nagorno-Karabach vluchtten naar het moederland Armenië.

Ze werden en worden daar zo goed mogelijk opgevangen. Ook Little Bride kwam in actie en als Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië begonnen we een inzamelactie. We hebben toen alvast 10.000 euro overgemaakt naar Maria Goris en haar organisatie Little Bridge. De inzamelactie werd een groot succes: 13.000 euro kwam er binnen. Recent is ook de resterende 3.000 euro overgemaakt.

Intussen heeft Maria Goris ‘met succes’ de 10.000 euro uitgegeven. Ze is aan de slag gegaan in het stadje Vardenis waar net als overal vluchtelingen aankwamen met alleen het hoognodige dat ze konden meenemen, nadat ze huis en haard hadden verlaten.

Maria Goris heeft een gedetailleerd overzicht naar Pijnacker toe gestuurd met nota’s en foto’s. Er was vooral vraag naar warme kleding en schoeisel. Ze heeft een groot aantal mensen daarmee kunnen helpen. Daarnaast zijn voor dertien grote gezinnen wasmachines aangeschaft, gebaseerd op een scherpe aanbieding van de leverancier. Voor twee minder-valide mensen zijn hulpmiddelen aangeschaft. Begin deze week heeft Pijnackernaren Helpen Armenië ook de resterende 3.000 euro overgemaakt naar Little Bridge.

Een schitterende actie voor mensen die huis en haard van het ene op het andere moment kwijt waren en een prachtig resultaat. Iedereen bedankt.